De afbouw en het terugdringen van het energieverbruik

19 december 2018 - Knauf - Nieuws

Het energiezuinig maken van woningen is een belangrijke stap op weg naar een klimaatneutraal Nederland. Natuurlijk worden er in de nieuwbouw al volop energiezuinige huizen gebouwd, maar de bestaande woningvoorraad verduurzamen is essentieel voor de energietransitie. ook met renovatie is veel te bereiken op dit gebied. Hoewel de afbouw misschien niet de eerste sector is waar je aan denkt bij het vergroten van de energiezuinigheid, zijn er wel degelijk stappen die jij als afbouwer kunt nemen om hieraan bij te dragen.

Energiezuiniger wonen is comfortabeler wonen

De snelste manier om een woning energiezuiniger te maken, is door de isolatie te verbeteren. Het isoleren van het dak, de gevel en/of de vloer geeft een direct, merkbaar resultaat. Je klant merkt dat hij minder moet verwarmen in huis, waardoor zijn energierekening daalt en er minder CO2 wordt uitgestoten. Tegelijkertijd geniet hij van meer comfort in huis. Energiezuinigheid en wooncomfort gaan dan ook hand in hand!

Hoewel isoleren geen kerntaak is binnen de afbouwsector, ligt het natuurlijk wel dichtbij de werkzaamheden die je uitvoert, zoals het plaatsen van wanden of plafonds, of het verzorgen van een wandafwerking met bijvoorbeeld gips. Met Knauf Skin combineer je (buitengevel)isolatie en afwerking zelfs. Dit systeem zorgt voor een betere isolatie van de woning en dus meer comfort voor de bewoners en tegelijkertijd ook nog eens voor een compleet nieuwe ‘look’ van de gevel doordat er tal van keuzemogelijkheden zijn in de afwerking (steenstrips, tegels of pleisterafwerkingen). Het is daarom goed om te kijken of je klussen op dit isolatiegebied kan samenvoegen met je eigen werk. Het plaatsen van een wand of plafond is bijvoorbeeld prima te combineren met het isoleren ervan. Je klant heeft zo maar één bedrijf over de vloer en profiteert tegelijkertijd van een lagere energierekening en een vernieuwd interieur.

De rol van de afbouw

Wat kan je doen om energiezuiniger te werken? Twee invalshoeken zijn belangrijk. Allereerst kun je de klant goed adviseren over energiezuinigheid en kijken hoe je hem kan helpen om energie te besparen. Bijvoorbeeld door aan te geven dat er nog isolatie mist in huis of als je kieren ontdekt waardoor koude lucht de woning binnen kan. Hierbij is het wel belangrijk dat je verder kijkt dan alleen je eigen klus en ook goed informeert bij de klant naar de situatie in huis. Moet hij flink stoken om het huis op een lekkere temperatuur te krijgen? Ervaren ze vaak tocht in huis? Dit soort informatie kan je helpen om de problemen in kaart te brengen.

Als tweede kun je natuurlijk zelf ook zo energiezuinig mogelijk werken. Denk bijvoorbeeld maar aan het gebruik van ledverlichting die minder stroom nodig heeft vergeleken met een halogeenlamp. Of het werken met machines waarin duurzame lithium-ion batterijen zitten die lange tijd mee kunnen. En wat te denken van logistiek? Door vooraf goed je transportbewegingen in te plannen, zorg je ervoor dat er zo min mogelijk vervoer naar de bouwplaats nodig is. Dit bespaart CO2-uitstoot en scheelt ook nog eens in de transportkosten.

Tips om energiezuinig te werken

We zetten de belangrijkste tips nog even voor je op een rijtje:

  • Denk verder dan alleen een wandje smeren of plaatsen. Kijk of de woning beter geïsoleerd kan worden of vraag hiernaar
  • Stel het wooncomfort van de klant centraal. Een duurzamere woning is ook een comfortabelere woning
  • Bied een totaalconcept aan waarin meerdere werkzaamheden zitten, al dan niet samen met een aannemer of installateur
  • Adviseer de klant over de investering en de terugverdientijd van energiezuinige maatregelen. Kijk ook naar subsidiemogelijkheden op dit gebied
  • Let op het aantal transportbewegingen, probeer deze te beperken
  • Werk met materialen en gereedschap die zo min mogelijk energie verbruiken

Meer publicaties