Zzp’er? Bereid je goed voor op je oude dag!

17 december 2018 - Knauf - Tips

Wanneer je als zzp’er werkt in de bouw, kan er soms onduidelijkheid zijn over je pensioen. In dit artikel lees je welke opties je hebt om de financiën voor je oude dag goed te regelen en geven we een aantal handige tips.

Als zzp’er in Nederland betaal je geen maandelijkse pensioenpremie en ben je in principe geen lid van een pensioenfonds. In principe, want voor zzp’ers in de afbouw en natuursteensector en schilders geldt een verplichting tot aansluiting bij het BPF, het pensioenfonds voor de bouw. Voor stukadoors is dat niet het geval.

Zorgeloos je oude dag tegemoet

Wat kun je doen als zzp’er die niet verplicht is om zich bij het BPF aan te sluiten? Het is altijd verstandig om zelf te sparen voor je oude dag. Veel zelfstandigen kiezen hier bewust voor omdat ze het fijn vinden zelf te bepalen wanneer ze hoeveel geld opzij zetten. Zet bijvoorbeeld maandelijks wat geld opzij, desnoods op een aparte rekening. Je kan ook geld sparen via een lijfrenteverzekering: een soort levensverzekering, waarbij je elke maand geld inlegt, wat je op het moment van je pensionering weer uitbetaald krijgt. Er zijn verschillende vormen, die je zelf kunt afstemmen met de bank of met een verzekeraar. Een lijfrenteverzekering kan in geval van overlijden overgaan op je partner, zodat hij of zij ook van deze regeling kan genieten.

Verder kun je ook via een belangenorganisatie voor zzp’ers een pensioenregeling treffen. Hierin zit veel keuzevrijheid op het gebied van inleg en uitbetaling, zodat jij een regeling kan treffen die voor jou het beste voelt en afgestemd is op jouw situatie. Op www.zzppensioen.nl vind je hier alle informatie over.

Tips: deze stappen zijn altijd handig en verstandig

Deze zaken zijn altijd verstandig om in de gaten te houden als het gaat om je pensioen:

  • Spaar zelf voor je oude dag en zet dit opzij. Of sluit een lijfrenteverzekering af. Of sluit je aan bij een pensioenregeling van een belangenorganisatie.
  • Denk ook aan een ongevallen- en/of arbeidsongeschiktheidsverzekering! Mocht je onverhoopt niet kunnen werken, zit je zonder inkomsten en kun je ook niets sparen voor later. Met zo’n verzekering ben je in elk geval (tijdelijk) verzekerd van inkomsten. Dit kan je ook regelen via een Broodfonds, een soort pot met geld die je opbouwt met een klein aantal zzp’ers die je allemaal goed kent. Zo zorg je samen dat niemand van deze groep zonder inkomsten komt te zitten in geval van (tijdelijke) arbeidsongeschiktheid.
  • Stem je situatie af met je partner. Zorg voor een goede (spaar)regeling, zeker als jij de enige kostwinner bent in huis. Wees er zeker van dat jullie allebei zorgeloos kunnen genieten van jullie pensionering!
  • Laat je adviseren door zelfstandigenorganisaties. Zij kunnen je helpen om je zo goed mogelijk voor te bereiden op je pensioen. Zelfstandigen Bouw is voor de bouwsector een belangrijke partij om te volgen. Datzelfde geldt voor de NOA (Nederlandse Ondernemersvereniging voor Afbouwbedrijven), die ook regelmatig nieuws deelt over dit onderwerp. Ook online, bijvoorbeeld via Ondernemersplein.nl, vind je veel nuttige informatie.

Meer publicaties